Зарков: Беззаконие е да се забравят бедствията, след като всичко утихне

0
„Действително, ако се върнем назад може би всяка година ще намерим такива прецеденти (по отношение на природни бедствия – бел.ред). Според мен има смесица от безотговорност и беззаконие в страната ни от много дълги години“.

Това каза пред Нова тв служебният министър на правосъдието Крум Зарков след потопа в района на Карлово, който нанесе сериозни щети. Думите му обаче не са за конкретното бедствие, а за цялостното отношение на държавата през годините.

„Беззаконието е, че след като всички утихне, че забравя преследването на виновен, когато има такива. Но безотговорността касае всички, защото се отнасяме с пренебрежение към големи теми като тези за климатичните промени“, каза министърът.

Според него такива бедствия зачестяват навсякъде. „Те ще зачестят и при нас и нищо, което се прави след тях, няма да е достатъчно. Трябва да се върши работата, когато ѝ е времето и когато времето е спокойно“, добави министърът.

В същото време Зарков заяви, че на този етап той няма причина да се съмнява в изнесените данни, че не е имало незаконна сеч в района на наводнените села.

„Дали ще има последващи проучвания и разследвания, особено що се касае за сечта и информации, които излязоха… Най-вероятно ще има допълнителни обследвания. Към момента обаче аз нямам причина да се съмнявам в достоверността на официалната информация. Така че, да, това бедствие до голяма степен е природно, защото това наистина е невиждано количество дъжд. Дали има виновници и дали ще има разследване – трябва да кажат компетентните органи“, обясни той.

Той допълни, че държавата ще направи всичко по силите си за пострадалите при наводненията в района на Карлово.

„Ясно е, че след такова бедствие ще отнеме време и много общи усилия, за да може поне да се възстанови нормалният живот на хората там“, каза той.

Служебното правителство ще подготви законопроекти „така че, когато новите депутати седнат зад банките, да започнат да дебатират бързо“. Част от тях са свързани с Плана за възстановяване.

В тази връзка ще бъде запазена концепцията за КПКОНПИ, разработена от предишното правителство, каза Зарков и посочи, че комисията ще се занимава с корупция по високите етажи по властта.

По думите му трябва да бъде осмислено как този орган да не се превърне в бухалка.

„Ако той бъде избиран от парламента, това означава, че ще го назначава мнозинството, което пък ще крепи правителството. Това не ми се струва работещ вариант и следващата седмица ще предложим други решения“, каза Зарков.

Министърът отхвърли обвиненията на БСП, че президентът Румен Радев се меси в предизборната кампания чрез настоящия кабинет.

„Всяко служебно правителство е било подлагано на подобна критика. В случая мога да кажа, че тя е напълно безпочвена“, посочи Зарков, който е един от противниците на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Служебният министър отново посочи, че ще иска тълкуване от Конституционния съд какви са ограниченията в правомощията на главния прокурор, защото с разширено тълкуване на Конституцията се държи „под контрол изпълнителната власт“. Той обясни, че тълкуването на Министерството на правосъдието по отношение на надзора за законност е, че се отнася само наказателните преследвания, а не се упражнява над всеки орган с възлагане на проверки.

„Главните прокурори у нас участват в политическия дебат, тъй като, чрез разширено тълкуване на Конституцията, те успяват да държат под контрол цялата изпълнителна власт. Това ще продължи да бъде така, ако не се постави рамка, което може да направи само Конституционния съд“, посочи той по повод надзора за законност.

Според Зарков проверките, които се назначават от прокуратурата, трябва да бъдат ограничени само до наказателните преследвания. В противен случай се обезсмисляло съществуването на много независими държавни органи.
 

Източник: mediapool.bg

The post Зарков: Беззаконие е да се забравят бедствията, след като всичко утихне appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Зарков: Беззаконие е да се забравят бедствията, след като всичко утихне

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение