Въпреки българските резерви визите за руснаци скачат на 85 евро

0
Държавите-членки на Европейския съюз окончателно одобриха решението за пълно прекратяване на споразумението за облекчен визов режим с Русия.

Предвижда се промяната да влезе в сила от 12 септември, се посочва в съобщение на Съвета.

Руските граждани вече ще плащат по 85 евро за виза вместо по 35. Занапред издаването на виза за руски граждани ще бъде по-скъпо, по-трудно и по-бавно.

Облекченият визов режим между ЕС и Русия бе в сила от 2007 година. Към 1 септември 2022 г. около 963 000 руснаци са притежавали валидни визи за Шенгенското пространство, съобщи по-рано тази седмица ЕК.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от БТА, каза, че очаква страните от ЕС, които не са в Шенген, също да приложат новите ограничения при издаване на визи за руснаци.

Тя коментира, че приетите промени дават възможност за преразглеждане на решенията за издадените вече визи за руски граждани.

По нейните думи отпадането на облекчения визов режим е последица от изгубеното доверие към Русия след нахлуването в Украйна.

Служебният министър на туризма Илин Димитров потвърди още в края на миналата седмица, че България ще увеличи цената на визите за руски туристи от 35 евро на 80 евро.

„Няма как да се забрани да влизат руснаци, но визата им ще се оскъпи. Това е решение на ЕС, с което ние не сме напълно съгласни, но като членове на съюза, ще трябва да се съобразим“, каза Димитров пред БНТ.

Министърът на туризма съобщи, че над 60 000 руснаци са посетили страната ни от началото на годината въпреки липсата на преки полети след руската агресия срещу Украйна.

Над 70% от тях са собственици на ваканционни имоти по морето.

Европейският съюз постигна съгласие да преустанови заради войната в Украйна споразумението от 2007 г. за облекчен визов режим с Русия, но не се стигна до пълна забрана за пътуване. 

 

Мярката има за цел да прекрати т.нар. „виза шопинг“ от страна на руски граждани, които търсят лесен достъп в Евросъюза през държави членки, където правилата за влизане са не толкова строги.

 

Дипломати, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че страните от ЕС не са могли да се споразумеят за пълна забрана за издаването на визи за руснаци, тъй като държавите членки са разделени по въпроса.

Източник: mediapool.bg

The post Въпреки българските резерви визите за руснаци скачат на 85 евро appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Въпреки българските резерви визите за руснаци скачат на 85 евро

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение