В Карловско има нужда от още хора и техника за разчистване на щетите от потопа

0
Държавата ще осигури временни жилища на тези, които са изгубили своите имоти след наводненията в карловските села, каза пред Нова тв служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

На първо време се търсят контейнери, за да може да се настанят временно хората, след това да се търси и друго решение, надявам се, че държавата ще влезе наистина в час, посочи той.

По думите му контейнерите са климатизирани и отоплени.

Очаква се междуведомствена комисия да направи оценка на щетите и след това ще подготви необходимите средства, които да бъдат изплатени на пострадалите.

Междувременно областният управител на Пловдив Ангел Стоев обяви, че в Карловско имат нужда от още хора и техника за разчистване на щетите.

„Увеличихме броя хора, които са ангажирани с преодоляване на последстивията от бедствието, но за разчистването на щетите от потопа, са ни нужни още техника и хора“, каза той, цитиран от БГНЕС.

По думите му на терен има 69 тежки машини за селата Богдан, Каравелово и Слатина.

В село Богдан работят 5 самосвала, 4 верижни багера, а в село Слатина – работят 5 багера, 8 самосвала и 40 войници, които работят със собствени резачки и 10 горски работници.

„За тяхната работа имаме уговорена допълнителна техника, която ще ни бъде предоставена от частни фирми“, отбеляза още той.

Стоев подчерта, че на терен работи и техника на горското стопанство в Смолян – 2 големи камиона и 2 багера. 

Разчистването на най-важните артерии ще отнеме седмици

„Там, където сме получили сигнали, сме реагирали незабавно. Още на втори септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали“, заяви министърът на отбраната.

Той обясни, че овладяването на ситуацията минава през три етапа – спасяване и евакуация на населението, втори – осигуряване на вода, храна и лекарства, третият – преодоляване на щетите. Още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово. 

Армията е на място, изкарали сме цялата възможна техника, от горските стопанства също е изкарана техника, посочи още министърът, но припомни, че военните помагат и в охраняването на границата и над 500 човека са там. 

Според него разчистването на най-важните артерии ще отнеме седмици. „При поискване – ние реагираме мигновено. Има я и работната ръка. Но техниката не може да се влезе в средата на селото, докато липсват подходи“, каза той.

По повод наводнението той каза: „Има разследващи органи, които трябва да си свършат работата – да установят къде е причината и кой е довел до това състояние. Ако има виновен, да си понесе наказанието“.

Източник: mediapool.bg

The post В Карловско има нужда от още хора и техника за разчистване на щетите от потопа appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: В Карловско има нужда от още хора и техника за разчистване на щетите от потопа

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение