Страсбург: Цветан Василев е бил лишен от правото да се бори за лиценза на КТБ

0
Акционерите в КТБ са били лишени от правото да обжалват отнемането на лиценза на банката. Това е записано в решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. То е заведено от двама бивши директори във фалиралата банка, съобщи Defakto. С жалбата им се настоява делото за отнетия лиценз да бъде преразгледано и да се присъдят обезщетения заради незаконните действия на БНБ през 2014 г.

Съдът обаче посочва, че няма юрисдикцията да разпореди възобновяване на делото. Претенциите за обезщетения също са отхвърлени. Съдиите пишат още, че не могат да кажат дали лицензът е бил отнет правилно. Това е в компетентността на националния съд.

Страсбург обаче вижда проблем със законодателството, по силата на което е отнет лицензът. Според Закона за кредитните институции в такива случаи БНБ е задължена да назначи квестори, които действат от името на банката. Т.е. акционерите и ръководството на банката губят контрол върху действията на институцията. Така се оказва, че ако има съдебно обжалване за отнетия лиценз, то се води от квесторите, иначе казано – от същата институция, която е отнела разрешителното за работа.

След отнемането на лиценза през 2014 г. акционерите в КТБ, основният от които бе Цветан Василев, се опитаха да обжалват. Върховният административен съд обаче реши, че те нямали правен интерес. Един от аргументите в тази посока е, че те формално вече не представляват засегнатата банка. Така акционерите бяха само трета страна по делото.

В решението на ЕСПЧ се посочва, че българското законодателство не е предвидило никакви други форми на съдебно обжалване или друга защита в подобни случаи.

„КТБ не е била информирана, че БНБ ще приеме такова решение, нито пък е получила възможност да го протестира. Не е имало възможност КТБ да възрази за основанията за това решение“, пише в решението.

Източник: mediapool.bg

The post Страсбург: Цветан Василев е бил лишен от правото да се бори за лиценза на КТБ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Страсбург: Цветан Василев е бил лишен от правото да се бори за лиценза на КТБ

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение