Спешни мерки! „Банк ъв Ингланд“ вероятно ще вдигне основната лихва с още 50 базисни пункта

0

Централната банка на Великобритания „Банк ъв Ингланд“ (Bank of England) вероятно ще повиши основния си лихвен процент с още 50 базисни пункта на следващото си заседание, на 22 септември, въпреки че може и да предприеме още по-драстично покачване. Това сочи проучване на Ройтерс сред 47 икономисти, проведено между 9 и 13 септември.

Резултатите от проучването идват на фона на очакванията за спад на нивото на инфлацията в страната, след като новият британски премиер Лиз Тръс обяви пакет за енергийна подкрепа на домакинствата миналата седмица. Вероятно инфлацията ще достигне максимум, който обаче ще е с 5 процентни пункта по-нисък от предишната прогноза на икономистите.

През август „Банк ъв Ингланд“ вдигна основната лихва с 50 базисни пункта, до 1,75 на сто. Преобладаващото мнозинство от анкетираните експерти – 40 от тях, са на мнение, че от институцията ще предприемат увеличение със същата стойност, повишавайки лихвата до 2,25 на сто.

Останалите 7 от икономистите смятат, че централната банка ще избере повишение със 75 базисни пункта, тъй като се опитва да овладее инфлацията, достигнала над пет пъти целевото ниво от 2 на сто. Инфлацията през юли достигна 10,1 на сто, което е най-високото ѝ ниво от февруари 1982 г.

„Въпреки че не очакваме Комитетът по парична политика на банката да постигне консенсус за по-рязко увеличение от 50 базисни пункта на този етап, аргументите за по-нататъшни драстични повишения на лихвите остават силни“, каза Санджай Раджа, експерт от „Дойче банк“ (Deutsche Bank).

Източник: fakti.bg

The post Спешни мерки! „Банк ъв Ингланд“ вероятно ще вдигне основната лихва с още 50 базисни пункта appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Спешни мерки! „Банк ъв Ингланд“ вероятно ще вдигне основната лихва с още 50 базисни пункта

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение