След седмица „война с каналджиите“ Демерджиев отчете подобряване на обстановката

0
След седмица усилена работа на МВР срещу каналджиите, превеждащи незаконни мигранти у нас, вътрешният министър Иван Демерджиев отчете подобряване на обстановката по границата. Полицията обяви „война“ след като двама служители на МВР загинаха в Бургас. Патрулката на Йордан Илиев и Атанас Градев бе пометена от автобус, превозващ 47 нелегално влезли у нас чужденци. За катастрофата бяха задържани трима сирийци, които и към момента са в ареста.

В петък Демерджиев отиде на границата заедно с военния министър Димитър Стоянов, за да инспектира обстановката. След инцидента на помощ на граничната полиция бяха изпратени допълнително военнослужещи. В момента това са 350 души, обясни Стоянов.

„Има резултат от приложените мерки. Мигрантският натис намалява по малко. Цяла седмица интензивно се работи с каналджиите. По отношение на тях сме обявили война“, отчете вътрешният министър.

През изминалите дни МВР непрекъснато пуска съобщения за арестувани нелегални чужденци и каналджии. Работата по тази линия е особено засилена в пограничните райони, където от години са публична тайна и маршрутите, по които се минава, и каналджиите.

Прескачат за минути

Проблемите по границата обаче няма как да бъдат решени за седмица. Там отдавна не достига нито човешки ресурс, нито техника. Демерджиев за пореден път обеща, че при охраната вече ще се използват и дронове. МВР събира и оферти за купуване на още такива машини.

Остава и проблемът с граничната ограда. Бившият министър Бойко Рашков твърдеше, че съоръжението е ремонтирано и укрепено. Според Демерджиев обаче има много участъци, в които оградата е подкопана или обрасла с буйна растителност.

Дори и при здраво съоръжение обаче няма никаква гаранция, че мигрантите ще бъдат спрени.

„Преодоляването на това съоръжение става за минути със стълби и най-често това правят мигрантите. Не си представяйте, че те минават през определени душки в граничното съоръжение“, заяви той.

Говорим с Турция

Ще бъде засилен контактът с турските власти, за да се иска по-силно внимание към нелегалните мигранти, насочили се към България. За петък е насрочена среща на ниво зам.-министри на външните работи. Според Демерджиев ще се иска турската страна да „уплътни“ границата, защото на тяхна територия се събирали огромни групи мигранти.

Проверяваме и проверяваме

Срещу заподозрените за катастрофата в Бургас сирийци има образувано дело, но към момента няма данни как групата от 47 души е влязла необезпокоявано у нас. И президентът Румен Радев, и премиерът Гълъб Донев публично изразиха съмнения, че причината е корупция в МВР. Демерджиев призна, че в трафика участват служители на средни нива в системата.

Сега министърът твърди, че се дирекция „Вътрешна сигурност“ работи по данни за участие на полицаи в схемите. Той обеща, че ще има и разместване на служители в граничната полиция, и наказателни дела срещу някои от тях.

Източник: mediapool.bg

The post След седмица „война с каналджиите“ Демерджиев отчете подобряване на обстановката appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: След седмица „война с каналджиите“ Демерджиев отчете подобряване на обстановката

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение