Сирийци са арестувани за катастрофата със загиналите полицаи

0
Двама сирийци със хуманитарен статут са арестувани за катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицейски служители.

Инцидентът стана рано сутринта в четвъртък на кръгово кръстовище в морския град. Автобус, превозващ 47 мигранти от Сирия, блъсна патрулка и уби двамата служители на МВР в нея. Те са се опитали да спрат рейса, идващ от посока Созопол. Преди това шофьорът му е отказал да спре на два полицейски поста. Автобусът е навлязъл с висока скорост в кръговото и тогава последвал ударът. Към момента прокуратурата смята, че блъскането на полицейската кола е било умишлено.

Първо бе задържан единият от заподозрените сирийци. Знае се къде е вторият и предстои задържането му, заяви след това вътрешният министър Иван Демерджиев. Малко по-късно МВР съобщи, че мъжът е арестуван близо до Първомай.

Демерджиев поиска оставката на зам.-шефа на граничната полиция Деян Моллов. Доскоро той бе шеф на дирекцията, но след встъпването в длъжност на служебното правителство бе преназначен като заместник. Според Демерджиев това е направено, за да се занимава само с мигрантския проблем.

„Аз вярвах, че ще се справи с тази задача. Тъй като тази задача не е изпълнена, очаквам до края на деня той да подаде оставката си“, заяви вътрешният министър.

Война на държавата

И МВР, и прокуратурата дадоха заявка за крути мерки в опит за справяне с мигрантския проблем. Демерджиев заяви за засилен натиск към границата и призна, че част от камерите по оградата не работят. Самото съоръжение на места е нарязано или подкопано. На други е деформирано от стълбите и клоните, които се използват за прескачането му. Според министъра сега са осигурени и дронове за наблюдение. Освен това още 100 войници ще бъдат изпратени на границата.

Започват и масови проверки за чужденци, заподозрени, че се занимават с каналджийство. Те ще се извършват в бежанските центрове, както и по външни адреси.

„Мерките ще бъдат сериозни и тези лица или ще бъдат изправени пред закона, или ще бъдат върнати в родните им места, защото се оказва, че в голямата си част т.нар. каналджии са чужди граждани, които пребивават в България“, заяви Демерджиев. Според него въпросът би трябвало да бъде „приключен“ в рамките на седмица.

„Трябва ни обществена подкрепа за крути, решителни мерки, с които да се противопоставим на престъпленията, свързани с мигрантската вълна, обявена е война на републиката“, заяви пък окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Той добави, че разследването е възложено на два екипа – прокурори и следователи.

Бракуван автобус

Основната вина за преминаването на мигрантите е на гранична полиция, заяви Демерджиев. Министърът коментира, че не било работа на бургаските полицаи да спрат мигрантите и автобуса. Това трябвало да се случи още на границата.

„Не мога да си обясня как при такова насищане с личен състав се допускат такива групи“, заяви министърът.

Той добави, че имало данни, че служители на МВР са замесени в схемите. Затова била възложена проверка на всички служби в силовото ведомство.

Предполага се, че групата, в която има жени и деца, е преминала границата в района на Малко Търново. По думите на Демерджиев става дума за участък в пресечена местност, който бил труден за „покриване“ от силите на МВР, но в района имало достатъчно служители.

Можеше да събираме 47 трупа

Двамата загинали служители са от Първо РПУ. Единият е с 18 години стаж, а другият – със 7. Според Демерджиев те не са направили „интензивен“ опит да спрат рейса, защото са знаели, че в него пътуват жени и деца. В противен случай, коментира министърът, „можеше да съберем и 47 трупа“. Сред чужденците няма пострадали.

Автобусът е собственост на хасковска фирма, която го закупила от кърджалиийска. Возилото е било бракувано и не би следвало да се движи. Арестуван е собственикът на втората фирма. И двамата заподозрени сирийци преди време са били настанени в бежанския център в Харманли.

Източник: mediapool.bg

The post Сирийци са арестувани за катастрофата със загиналите полицаи appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Сирийци са арестувани за катастрофата със загиналите полицаи

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение