Щетите след наводненията в Карловско са за над 70 млн. лева

0
Щетите след наводнението в Карловско са за над 70 млн. лева, а описването им продължава. Това заяви кметът на община Карлово Емил Кабаиванов пред БНР. Пред бТВ той обясни, че само щетите по публичната инфраструктура са за над 50 млн. лева.

Кабаиванов ще участва в днешното заседание на правителството, на което се очаква да бъдат отпуснати финансови средства за възстановяване на пораженията в селата Богдан, Каравелово и Слатина.

Разрушени мостове, къщи, пътища

Разрушени са 7 моста на общински пътища, 11 съоръжения към тях в населените места, напълно разрушени са коритата на 3 малки реки. 340 къщи са наводнени, 6 са напълно разрушени, а 40 са много тежко пострадали и не могат да се обитават, обясни Кабаиванов.

Около 150 хиляди квадратни метра е отнесената улична настилка, около 20 километра са повредените общински пътища. Поражения има по няколко детски градини, 2 училища, 3 читалища. Над 60 автомобила са в неизвестност, вероятно са затрупани под наноси и дървесина.

„Щетите по частните имоти са за над 30 – 40 милиона лева, а на инфраструктурата – между 40 и 50 милиона лева“, посочи кметът на община Карлово пред БНР. Преди няколко дни разрушенията на публичната инфраструктура се оценяваха на 25 млн. лева, а на частните имоти – на 7-8 млн. лева.

Кабаиванов допълни, че 25 семейства от пострадалите къщи са настанени при роднини. За останалите се търсят различни начини за настаняване.

„Вариантите са да се ремонтира общинска сграда, в която да бъдат настанени няколко семейства като в жилищен блок, да бъдат изградени временни постройки в дворовете на хората или те да бъдат настанени в хотел или ведомствена база за сметка на държавата“, посочи кметът. Възможно е хората да бъдат настанени и във фургони.

Кой вариант ще се избере, ще се коментира днес на заседанието на служебното правителство.

Да бъдат изградени наново

Селата в Карловско се нуждаят от чисто нова инфраструктура, да бъдат изградени наново, смята служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

„Максимално бързо трябва да бъдат разчистени щетите от пороя – земната маса и дървеният материал“, каза той пред БНТ. „След това ще започне много важен момент за инфраструктурата на селата. Има паднали мостове, улиците са в тежко състояние, няма вода. Ще има щети върху водопреносната мрежа и много внимателно и постепенно трябва да бъде пускана водата“, уточни Иван Шишков.

Според него, освен оценка на щетите, трябва да се направи и проект за възстановяване. „Важно е да се направи анализ за пропуските. Най-важното е институциите да не си прехвърлят вината, а да се помогне на хората. Необходимо е да се направи този анализ, за да не се повтаря това бедствие“, посочи регионалният министър. Според него основната причина за бедствието е проливният дъжд.  

И днес продължава разчистването в пострадалите села. В отстраняването на щетите и в укрепването на речните корита ще се включи тежка техника. Ще се включат и 100 военнослужещи и 150 доброволци, каза за БНР областният управител на Пловдив Ангел Стоев. В пострадалите села работят и много доброволци.

„Без вода продължават да бъдат селата Слатина, Богдан и Каравелово. В село Слатина има скъсана мрежа в продължение на около километър, обаче вече имаме решение с ВиК-Пловдив, а то е – четирите села ще бъдат снабдени с вода по временни водопроводи, а след това ще се пристъпи към поетапно изграждане на водопроводната мрежа на селата“, обясни Стоев.

Проверките за сеч продължават

Министърът на земеделието Явор Гечев коментира, че към момента няма данни за масова сеч, която да е довела до наводненията в Карловско. Констатациите към момента обаче са на базата на проверка на документи, обясни Гечев пред бТВ. Тепърва щели да се правят проверки на място.

Гечев добави, че донесените от водата трупи ще останат за местните хора, които могат да ги използват, както намерят за добре.

Източник: mediapool.bg

The post Щетите след наводненията в Карловско са за над 70 млн. лева appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Щетите след наводненията в Карловско са за над 70 млн. лева

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение