Сашо Йовков удължи престоя на Кошлуков начело на БНТ

0
Върнатият на консултантски договор в БНТ спортен журналист Сашо Йовков удължи престоя на генералния директор Емил Кошлуков начело на БНТ. Неявяване на Сашо Йовков в съдебната зала заради болест се оказа препъникамък за старт на делото срещу провала на Съвета за електронни медии (СЕМ) да избере нов генерален директор на медията през юни. Жалба против процедурата бе заведена от един от претендентите за шеф на медиата – Ирина Величкова. Председателят на СЕМ Соня Момчилова завяи, че докато не приключи делото на Величкова, няма да обяви нова процедура за генерален директор и така Кошлуков остана начело на медията.

Само Сашо Йовков пожелал лично да присъства, но се разболял

По принцип по настоящото дело, което се гледа от Административен съд – София област, могат да присъстват всички заинтересовани страни, т.е. всичките 7 претенденти за генерален директор на БНТ плюс жалещата процедурата Ирина Величкова. „Единствено Сашо Йовков заяви лично присъствие, никой друг от състезавалите се в процедурата за генерален директор, извън Величкова, не пожела това“, разказа пред Mediapool адвокат Андрей Икономов, който представлява интересите на Ирина Величкова в съдебна зала.

Оказва се, че преди ден Йовков е представил медицински лист, че е болен и затова не може лично да присъства на делото. Това е причината и за отлагане на старта на процеса за 15 септември.

Спортният журналист на практика удължи мандата на своя шеф

На практика се оказва, че спортният журналист Сашо Йовков с неявяване в съдебната зала заради боледуване реално допринася за удължаване на мандата на своя шеф – Емил Кошлуков начело на БНТ. Както Mediapool писа в края на юли, Кошлуков назначи на консултантски договор Сашо Йовков в спортния канал БНТ 3. Това се случи само седмици след като Кошлуков и Йовков заедно с още шестима кандидати бяха претенденти за генерален директор на БНТ, но благодарение на комисарите, назначени от квотата на президента Румен Радев – председателят на СЕМ Соня Момчилова и Габриела Наплатанова – нов директор не бе избран.

По този начин Кошлуков бе бетониран в БНТ и за предстоящата предизборна кампания, в която обществената телевизия има важна роля.

Връщането на Сашо Йовков в БНТ е своеобразно дежавю. През 2019 г. първата работа на новозбирания тогава генерален директор на БНТ Емил Кошлуков бе да назначи именно Йовков за шеф на спорта в телевизията. Любопитното е, че преди това спортният журналист също бе пряк конкурент на Кошлуков за поста генералет директор на БНТ.

През 2019 г. обаче Йовков се задържа начело на спортната дирекция само 6 месеца, които се оказаха изпитателен срок, след който договорът му не бе подновен, а той бе пенсиониран. Тогава дирекция „Спорт“ бе оглавена от Ивайло Ангелов, който и в момента е нейн ръководител.

Стара слава

Кандидатирайки се за генерален директор на БНТ през 2017 г., Кошлуков покри критериите за трудов стаж, посочвайки, че през последната година е бил програмен шеф в телевизия „Алфа“. Дотогавашният му ръководен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор в партийната телевизия на Волен Сидеров, защото още тогава нейни служители твърдяха, че никога не са го виждали.

Конкурсът през 2017 г. бе спечелен от Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ. Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор. Трудовият стаж в партийната телевизия на „Атака“ изведнъж бе заличен от подробната биографична справка, публикувана на сайта на БНТ.

Тази година, по инициатива на председателя на парламентарната медийна комисия Тошко Йорданов (ИТН), медийният регулатор провери отново документацията по избора на Кошлуков за генерален директор на БНТ, но не откри несъответствия.

Източник: mediapool.bg

The post Сашо Йовков удължи престоя на Кошлуков начело на БНТ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Сашо Йовков удължи престоя на Кошлуков начело на БНТ

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение