Полицейски разузнавач не успя да докаже, че арестът на Борисов е законен

0
Столичният административен съд окончателно обяви ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов занезаконен. Така бе потвърдено решението на Софийския районен съд от април.

Любопитното е, че решението на районния съд е обжавално не от структура на МВР, а от служител на министерството. Това е разузнавачът към “Икономическа политиция“  Ц. К. Й.

Той настоява, че заповедта за задържане на Борисов изрично формулира правната квалификация на престъпното деяние, словесно е изписано в какво е заподозрян, посочен е конкретен номер на досъдебно производство и план за действията на полицията.

В тези документи се съдържали конкретни данни за съпричастност на задържаното лице към осъществен състав на престъплението изнудване, пише в документите по делото. Допълва се, че Борисов е можел да повлияе на разкриването на твърдяното престъпление.

Решението на административния съд е произнесен от съдийски състав, към който не може да има никакви съмнения за тяхната независимост.

Единият съдия в състава е Мария Ситнилска, която е известна в съдебните среди като отличен съдия. Вторият съдия е Елка Атанасова, бивш прокурор и член на Висшия съдебен съвет (ВСС), който бе единствият прокурорски глас във ВСС срещу статуквото в съдебната система.

Веднага след мандата си във ВСС тя се прехвърли в съда, след като бе опозиция на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Според съдебното решение заповедта за задържането на бившия премиер“не покрива стандарта за законност и за непроизволност като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“

Съдия Елка Атанасовацитира конституцията, посочвайки, че всеки има право на лична свобода и неприкосновеност, както и че никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед или обиск, или на друго посегателство върху личната неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.

Съдията допълва, че в заповедта за задържане няма описани факти, а единствено е посочен номер на досъдебно производство и е преписан текст от Наказателния кодекс. В заповедта не са посочени „осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от прилагането на принудителната административна мярка“.

Столичната дирекция на вътрешните работи e осъдена да заплати на Борисов разноските по делото в размер на 480 лева.

Източник: mediapool.bg

The post Полицейски разузнавач не успя да докаже, че арестът на Борисов е законен appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Полицейски разузнавач не успя да докаже, че арестът на Борисов е законен

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение