НСО: Не сме допуснали сериозен инцидент, заплатите са ниски

0
Началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев оцени високо работата на службата и отбеляза, че заплатите в нея “остават сред ниските“ в сектора за сигурност.

 

“Националната служба за охрана (НСО) не допусна преки посегателства срещу личностите, които е призвана по закон да пази, нито допусна охранявани от службата институции да бъдат обругани, а хората зад техните стени – унизени“, каза Тонев, цитиран в прессъобщение на службата.

 

На закрита церемония Националната служба за охрана отбеляза 143 години от полагане основите на държавната охранителна служба на България. 

 

Началникът на НСО отчете, че службата не е допуснала нито един сериозен инцидент по вина на нейни служители. 

 

“Не допуснахме компромис с най-високите стандарти в своята работа, със собствения си професионализъм и с неписания кодекс на нашите чест и достойнство, които продължават да търпят изпитания винаги, когато политическите борби вземат връх в обществения дневен ред“, посочи той.

 

Службата периодично се оказва в епицентъра на различни скандали. 

 

По-рано тази година правителството на Кирил Петков поиска освобождаването на ген. Тонев с мотива, че НСО е предала на прокуратурата записите от камери от сградата на Министерския съвет. Шефът на службата отговори,  че по закон е длъжен да предостави материалите на държавното обвинение, които то е изискало писмено.

 

Тогава НСО отхвърли и твърдения за непрозрачно изразходване на средства.  НСО заяви, че не са правени и пропуски или компромиси с охраната на премиера и министрите. По този начин службата опровергава твърдението на кабинета, че е имало „и други пропуски в осигуряването на безопасността на гражданите и на представителите на кабинета“.

 

Службата понесе и критики около случая със замерянето на премиера Кирил Петков със снежни топки на 3 март на връх Шипка.

 

Сега от службата посочват, че въпреки предизвикателствата и хроничните ограничения, ръководството на НСО полага изключителни усилия за мотивацията на състава на службата, чийто възнаграждения остават сред ниските в сектор “Сигурност“. 

 

“Правим възможното и за подобряване на материалната база и за плавно обновяване на техническите средства, които използваме, за да изпълняваме задачите си“, посочи още началникът на НСО.

 

“В условията на продължаваща политическа нестабилност в страната ни, в среда, процесите в която трудно могат да бъдат прогнозирани дългосрочно, длъжни сме да бъдем още по-мобилизирани и прецизни в нашата работа. Затова ще си позволя да ви напомня, че доверието винаги стъпва върху честност, постоянство и лоялност. Лоялността към Националната служба за охрана е лоялност към българската държавност. Тя не търпи никакви компромиси с общия ни дълг и с нашата чест да служим на Родината“, обърна се бриг. ген. Емил Тонев към служителите на държавната охранителна служба по повод професионалния им празник.

 

В приветствието си към ръководството и настоящи и бивши служители на службата държавният глава Румен Радев подчерта ролята на НСО в общата система за национална сигурност на страната във времена на увеличаващи се рискове и заплахи. 

 

„Преодоляла множество изпитания, устояла на драматични политически превратности, многократно трансформирана, службата доказа своята необходимост и жизненост“, заяви президентът. 

 

Румен Радев приветства усилията за издигането на престижа и авторитета на НСО, както и за подобряването на подготовката и мотивацията на състава. 

Източник: mediapool.bg

The post НСО: Не сме допуснали сериозен инцидент, заплатите са ниски appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: НСО: Не сме допуснали сериозен инцидент, заплатите са ниски

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение