Нидерландски град забранява рекламите на месо

0

Град Хаарлем в Нидерландия възнамерява да забрани повечето реклами на месо на обществени места заради въздействието на храната върху климата. Смята се, че това е първият подобен ход от страна на град, който ще приложи забраната от 2024 г.

Предложението, изготвено от GroenLinks – зелена политическа партия, се сблъска с опозиция от страна на месния сектор и някои, които твърдят, че то потиска свободата на словото, предаде NOVA.

ООН твърди, че животновъдството генерира повече от 14% от всички парникови газове, причинени от човека, включително метан. „Месото е много вредно за околната среда. Не можем да казваме на хората, че има климатична криза, и да ги насърчаваме да купуват продукти, които са част от нея”, казва Зиги Клазес, съветник от GroenLinks, който е автор на предложението.

Месопреработвателната промишленост реагира бързо. „Властите отиват твърде далеч, като казват на хората кое е най-доброто за тях”, заяви говорител на Централната организация на месния сектор.

Херман Брьоринг, професор по право от университета в Гронинген, заяви, че забраната може да наруши свободата на изразяване и да доведе до съдебни дела от страна на търговците на едро.

Около 95% от хората в Нидерландия ядат месо, но повече от половината не го консумират всеки ден, според статистиката на Нидерландия. Амстердам и Хага вече забраниха рекламите на авиационната индустрия и индустрията за изкопаеми горива.

Говеждото месо произвежда най-много емисии на парникови газове, които включват метан. Агнешкото месо е следващият по големина замърсител, но тези емисии са с 50% по-малко от говеждото месо.

Източник: fakti.bg

The post Нидерландски град забранява рекламите на месо appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Нидерландски град забранява рекламите на месо

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение