Нейнски: Преговорите с „Газпром“ няма да доведат до желаните резултати

0
Преговорите с „Газпром“ няма да доведат до желаните резултати, те само ще стимулират руската страна да продължи да провежда политиката, която е провеждала и до момента. Таков мнение изрази бившият министър на външните работи Надейжда Нейнски пред Нова тв.

По думите ѝ Русия не общува на пазарен принцип, а използва газа като оръжие. „Това стана ясно още в началото, когато Путин дойде. Тогава той накара чуждите компании, които участваха като смесени фирми в Русия, за да разработват газовите находища, да напуснат страната. Още тогава това беше знак, че Русия ще използва газа като оръжие за натиск върху Европа. Този газов шантаж от страна на Русия продължава много дълго време“, каза тя.

По думите на Нейнски Европа вече си е дала ясна сметка за какво става дума.

„Путин категорично не успя да постигне целите си. Това, което направи, е най-страшният му сън. Европа никога не е била по-консолидирана. Да, зимата ще е голямо изпитание за солидарността на Европа. Но през юли беше приет извънреден план на ЕС за ситуации без газ от Русия“, обясни Нейнски.

Тя подчерта, че 12 държави в момента имат почти напълно спрени доставки на газ, защото отказват да плащат в рубли. „Това е спрян договор от страна на „Газпром“, което показва, че той е ненадежден партньор“, каза още тя.

Според нея Русия ще продължи да използва газа като оръжие, за да принуждава Европа към отстъпки.

„На практика НАТО се приближи към границите на Русия“, обясни Нейнски.

Тя определи политиката на страната ни по отношение на Русия в последните месеци като „многозначна“.

Нейнски коментира и посещението на посланик Джим О’Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

„Знаете, че имаме стратегическо партньорство. В един период на война има редица заплахи за националната сигурност, а те минават и през Черно море. Много са темите, които могат да обсъждат стратегически партньори каквито сме ние и САЩ“, каза Нейнски.

По повод смъртта на Михаил Горбачов, тя каза, че той ще остане „символ в историята на отварянето на Русия към нормалния свят, опитите за реформирането на Русия“.

„На практика той постави края на Студената война, заедно със западните лидери. Той донесе надеждата, че Русия може да бъде една европейска нормална страна. В контекста на съвременните събития наследството на Горбачов е тъжен спомен. Русия днес не носи надежда за реформи. Напротив тя дава мрачна картина и заплашва европейската и световна сигурност“, посочи Нейнски.

Източник: mediapool.bg

The post Нейнски: Преговорите с „Газпром“ няма да доведат до желаните резултати appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Нейнски: Преговорите с „Газпром“ няма да доведат до желаните резултати

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение