Наводненията обхващат още места в страната. Нанесени са сериозни щети (oбновява се)

0
Още населени места в страната са наводнени в събота след проливните дъждове. Борбата с последствията продължава, като има призиви да се включат и доброволци. Няма данни за загинали и сериозно пострадали хора, но са нанесени сериозни материални щети.

Наводнени са стотици къщи и са съборени мостове.

Обстановката в Карловско остава критична и продължава да има блокирани хора.

Седем села са обявили частично бедствено положение, след като река Стряма преля.

Залята с вода е аварийната лента в района на 134 км на магистрала „Тракия“ в посока София. По тази причина движението е възможно само в лявата, активна лента, предупредиха от пловдивската дирекция на полицията.

Тежка остава ситуацията в карловските села Богдан и Каравелово. В района на село Черноземен под вода са много селскостопански земи. 

Трилистник е под вода, съобщи кметът на община Марица Димитър Иванов, който е в селото.

Водата е нахлула дори и във високите части на селото. По думите на Иванов ситуацията е бедствена, като селото е блокирано и от двата края. 

Радев: бедственото положение се дължи на климатичните промени

В събота и президентът Румен Радев посети района.

„Най-важно е да продължи огледа, за да се уверим, че няма хора в риск. При успокояване на обстановката, да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко, което може. Знаем и от преди, явно и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства, трябва да се мисли в перспектива за екипи за аварийна превенция. Трябва да има много добре подготвени специалисти“, каза държавният глава. 

Toй посочи, че заради зачестилите подобни инциденти, очевидно заради климатичните промени, ще трябва да се работи в посока на това да се подобри координацията между отделните институции. И може би да се създаде единно звено за в бъдеще. 

Продължава борбата с наводненията

През цялата нощ останаха под наблюдение критичните участъци по течението на реката.

Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване.

Най-сериозно пострадали са селата Каравелово и Богдан, откъдето бяха евакуирани бедстващи, но все още има блокирани хора.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов съобщи, че водата вече е понамаляла, а снощи до късно са евакуирани хора от залетите къщи.

 

„В село Богдан наводнените къщи са поне 120 – 150, в различна степен. В Каравелово са около 60, а в Слатина – също има. Не по-малко от 200 са наводнените къщи“, посочи кметът пред БНР.

 

Големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване. Най–сериозно пострадали са  карловските села Каравелово и Богдан, откъдето снощи бяха евакуирани бедстващи.

 

Остава в сила частичното бедствено положение в пет села в община Карлово, които вчера бяха потопени под вода.

 

 Започва проверка дали незаконна сеч е довела до бедствието в района на Карлово

 

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи пред Нва телевизия, че към момента няма данни за скъсана дига. 

 

“Водосборният басейн е голям. Това е довело до покачване на вълната. Ще се провери дали извършената сеч в района също е причина за наводнението“, каза още Демерджиев.

 

Първите евакуирани бяха спасени с летателна техника на Министерството на отбраната. Петнайсет души са в болници. Днес започва оглед на пострадалите къщи в с. Богдан, посочи вътрешният министър и обясни, че част от евакуираните са в читалището с. Каравелово. За тях са осигурени храна и лекарства.

 

В с. Богдан все още има непроверени къщи, това ще стане след оттеглянето на водата.

 

Няма загинали при бедствието, няма и сериозно пострадали, каза Демерджиев.

 

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи – пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Със спирането на валежите се очаква и постепенно спадне на речните води, но тепърва предстои да се направят огледи и да се прецени как ще действат аварийните групи.

В зависимост от обстановката тази сутрин ще бъде направена преценка и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан – Московец, съобщи БНР.

Внезапен пороен дъжд предизвика наводнение и на граничния пункт Капъкуле – Капитан Андреево късно снощи, съобщи бТВ. 

Турските медии съобщават, че водата се е покачила дотолкова, че колите на пункта са започнали да се пълнят с придошлата вода.

Силните валежи са причинили наводнения и в Добрич, където под вода са етажи от къщи и апартаменти.

Източник: mediapool.bg

The post Наводненията обхващат още места в страната. Нанесени са сериозни щети (oбновява се) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Наводненията обхващат още места в страната. Нанесени са сериозни щети (oбновява се)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение