Мигрантските лагери в България са препълнени

0
Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над 20%. Лагерът в „Пъстрогор“ е препълнен, както и бежанският център в Бусманци. Там при капацитет от 300 души, в момента настанените надхвърлят 420 души. Подобно натоварване не е имало от 2-3 години насам, предава БГНЕС. 

Бежанци се настаняват, включително в телевизионни зали, коридори, както и в помощни помещения.

Мигрантите са предимно от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия.

„Докарват ни по всяко време задържани мигранти на различни места в страната, почти всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко сред тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях говорят френски“, съобщават от един от бежанските лагери.

Служителите в центровете се оплакват от ограничен финансов ресурс и невъзможност да се поддържа съществуващата база.

„За елементарни неща ни принуждават да пишем докладни и обяснения, и дори за части, които струват по 50 лева се чака с месеци за одобрение. А това означава, че когато това бъде одобрено, нуждаещата се машина или техника вече е напълно негодна за използване“, казаха още от центъра.

Вече има напрежение сред персонала, защото натоварването е денонощно.

Отчитайки условията на засилен миграционен натиск дирекция „Миграция“ предприема организационни действия за експлоатация на половината от капацитета на Инфраструктурния район с мултифункционално предназначение (площадка) на територията на Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, обяви в същото време МВР.

На нея са разположени оборудвани контейнери (фургони) с общо 1232 места за настаняване. Охраната на обекта от затворен тип ще бъде обезпечена с командировани служители на МВР. При отпадане на необходимостта от ползването на площадката в Любимец ще продължи да работи с нормалния си капацитет от 660 места, уточняват от дирекцията.

Анализът от данните за състоянието на специалните домове за временно настаняване на чужденци сочи, че за първите осем месеца на 2022 г. броят на настанените чужди граждани е нараснал двойно в сравнение със същия период на миналата година.

Контейнерите на площадката в Любимец бяха разположени през октомври 2021 г. Основната им цел тогава бе да се осигури по-голяма площ и безопасност съгласно противоепидемичните мерки както за настанените, така и за персонала на дома.

Проучване на изданието „Сега“ показва, че извънредните разходи за справяне с бежанската криза след началото на войната у нас вече надхвърлят 220 млн. лв. По-голямата част от парите са осигурени чрез пренасочване на средства по старите оперативни програми, като сумите не тежат на националния бюджет. 

На заседанието на Министерския съвет в сряда бяха одобрени нови 42.6 млн. лв. за справяне с кризата с бежанците. Парите ще бъдат осигурени по линия на оперативна програма „Добро управление“, като от прессъобщението на кабинета не става ясно за какви  точно дейности се насочват.

Източник: mediapool.bg

The post Мигрантските лагери в България са препълнени appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Мигрантските лагери в България са препълнени

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение