КОЙТО ГО Е СТРАХ, ДА НЕ ХОДИ В ГОРАТА: Цяла рота мечки броди из Рила

0

Повече от 60 кафяви мечки, колкото е минимумът за формирането на една рота, обитават Рила планина, сочи статистиката на националния парк.

Кафявите мечки все по-често са засичани в ниските места в национален парк „Рила“, където преминават туристи, съобщи БНТ.

Само преди година в района на Рила планина край Белица беше нападната жена, докато излязла да бере гъби. Според гледачите в парка за мечки в Белица, подобен тип нападения могат да бъдат избегнати. Само трябва да спазваме няколко прости правила.

“Всяко едно посещение в гората означава, че вие отивате на гости на всички диви животни, които обитават тази гора. Най-важното нещо, което може да се предприеме винаги са превантивните мерки. А това означава при  всяко едно ходене в гората да вдигате малко повече шум, да пеете, да пляскате, да говорите на висок глас. Действително, ако има среща с такова животно, трябва да се подходи много спокойно, да не се крещи и скача, тъй като то може да реагира много зле на това, хубаво е по максимално бърз начин да се отдалечите и да не обръщате гръб“, каза Калина Вълчинкова – гледач на мечки в Парка край Белица.

Само на територията на резервата парковата охрана и камерите за видеонаблюдение са засекли поне 10 различни кафяви мечки.

„За да може да следим какво се случва с мечките и да избегнем срещата с туристи, основното нещо, което правим, за да избегнем конфликт с туристите, е да наблюдаваме територията с фотокапани, правим и масиран мониторинг с много хора по цялата територия на парка и знаем доста добре кои са териториите, обитавани от мечки“, каза Владимир Милушев – директор на национален парк „Рила“.

Хората, които обичат да ходят в гората, не трябва да се хвърлят остатъци от храна, защото дивите животни ги надушват и остават да обитават района, където след това може да има непредвидени срещи с туристи.

The post КОЙТО ГО Е СТРАХ, ДА НЕ ХОДИ В ГОРАТА: Цяла рота мечки броди из Рила appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: КОЙТО ГО Е СТРАХ, ДА НЕ ХОДИ В ГОРАТА: Цяла рота мечки броди из Рила

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение