„Кауфланд България“ купи софийските хали за близо 35 млн. лв.

0
Веригата от хипермаркети „Кауфланд България“ купи сградата на софийските Централни хали за 34.8 млн. лв. Още през миналата година компанията обяви план да открие свой магазин в халите. Сделката е реализирана в края на юли тази година. Хипермаркетът вече притежава сградата с 3435 кв. метра площ и парцела от 7 декара, съобщи „Капитал“.

Сградата паметник в центъра на столицата беше собственост на израелската „Ащром“. Тя отдаваше под наем обекти на различни търговци, като приходите на дружеството й „Централни хали“ годишно бяха около 4 млн. лв., а чистата печалба – около 1 млн. лв., добавя изданието.

Сделката изчакваше „Кауфланд“ да получи разрешение за реконструкция от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. За тази цел проектът за преустройство беше съобразен с редица забележки и препоръки на Специализирания експертен съвет за опазване на културни ценности.

Последно, софийските „Централни хали“ затвориха от 15 юли за неопределено време заради ремонт.

Проектът за обновяване на сградата е на новия ѝ собственик – веригата „Кауфланд“. Плановете са в ремонта да бъдат вложени 50 млн. лева. Заради недоволство от дружеството промениха първоначалната си идея за обновяване на халите. Така последният известен проект е съобразен с препоръките на експертите от Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН) и на Министерството на културата.

Целта е да се съхрани сградата паметник на културата и да се запази първоначалният ѝ вид.

Миналата есен от компанията обявиха, че се надяват ремонтът на халите да приключи за половин година.

Идейният проект е вдъхновен от първоначалната планова схема на арх. Наум Торбов, по чийто проект е построена сградата в началото на миналия век.

Обособени са оригиналните две основни пешеходни оси по линията изток-запад и север-юг, както и централното пространство в залата. В неговия център е предвидено възстановяване на фонтана по проект на арх. Торбов от 1908 г.

По надлъжната ос на централния вход е предвидена главна търговска част с разположени от двете й страни щандове за търговия.

Продуктите, които ще се продават в Централни Хали би трябвало да са съобразени с това, че сградата е историческа.

На второто ниво трябва да бъде обособена зона за отдих с кътове за храна и напитки, характерни за такъв тип сгради в цяла Европа.

Източник: mediapool.bg

The post „Кауфланд България“ купи софийските хали за близо 35 млн. лв. appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: „Кауфланд България“ купи софийските хали за близо 35 млн. лв.

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение