Как Германия помага на гражданите в кризата

0

300 евро еднократна помощ, данъчни облекчения и нов пакет с мерки

ДДС върху цената на газа ще падне от 19% на 7%

Експлодиращи цени за енергия, по-скъпи разходи за живот заради инфлацията: много хора в Германия страдат от увеличенията и гледат с тревога към наближаващата зима. На фона на тези развития германското правителство обсъжда мерките в третия пакет с помощи за гражданите. Той трябва да бъде приет съвсем скоро. В първия пакет с помощи бяха приети данъчни облекчения, които ще важат със задна дата от 1 януари 2022. Част от втория пакет беше т. нар. билет за 9 евро, както и отстъпките в цената на бензина и дизела. Някои от приетите помощни мерки ще се усетят чак при предаването на данъчната декларация за 2022 година. За нея важи следното: доходът, който не се облага с данък общ доход, скача с неколкостотин евро и достига 10 347. Това означава, че който печели годишно не повече от тази сума, няма да плаща никакви данъци. За сравнение: таванът за необлагаем доход през 2021 беше 9744 евро.

За 2022 година бе повишена и надбавката за пътуване до работното място. От 21-вия километър нататък тя става 38 цента. По-висока е вече и сумата за разходите на работещите. Всеки трудово зает жител на Германия, който предава данъчна декларация, има право на 1200 евро трудови разходи, които се приспадат от доходите му. Преди тя беше 1000 евро.
Една друга помощна мярка обаче германците ще усетят съвсем скоро – със заплатата за септември 2022 всички трудово заети в страната ще получат еднократно по 300 евро бруто енергийна помощ.

Освен това още от 1 юли отпадна добавката върху цената на тока. 31 август е последният ден, в който жителите на Германия могат да пътуват из цялата страна с месечен билет от 9 евро. От 1 септември отпада и отстъпката в цената на бензина и дизела.

В момента управляващите преговарят за третия пакет с помощни мерки. Очаква се ДДС върху цената на газа да падне от 19% на 7%. Освен това жителите на Германия, получаващи социални помощи, могат да очакват увеличение на помощните ставки. Социалдемократите предлагат да бъде въведен месечен билет за пътуване из Германия на цена от 49 евро. Ще има и други директни помощни плащания, подобни на еднократната помощ от 300 евро през септември. Те обаче ще бъдат насочени най-вече към семейства, пенсионери, студенти и безработни.

The post Как Германия помага на гражданите в кризата appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Как Германия помага на гражданите в кризата

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение