Кабинетът ще преговаря за още количества от азерския газ

0
Служебното правителство ще започне преговори за увеличаване на доставките на газ от Азербайджан. Това заяви енергийният министър Росен Христов, цитиран от БНР. По думите му разговорите започват в понеделник, като българската страна се притеснява повече от високата цена на суровината, а не от липсата на количества.

„Възнамеряваме да започнем интензивни разговори с Азербайджан за увеличаване на количествата, съответно вече и договорка по цените. Можем да преговаряме с азербайджанската страна за увеличаване на количествата. Имат резерви, въпросът е отново цената. Нямаме договорени допълнителни количества, така че от понеделник започване разговори“, заяви министърът.

Става дума за осигуряване на количества за цялата зима. Преди дни стана ясно, че България ще приеме офертата само за един от общо седемте договорени танкера с втечнен газ от американската компания „Шанийр“. Тази оферта бе направена по време на редовното правителство на Кирил Петков. Според Христов обаче за останалите танкери няма осигурени слотове за разтоварване и намирането им може да се окаже много скъпо.

„От тук нататък ще насочим усилията си за подписване на средносрочни договори, така че да осигурим системни доставки на тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни притесняват толкова, имаме оферти за доставка на газ, това, което най-много ни притеснява, е цената и тенденцията на пазара за системно повишаване на цените“, заяви в понеделник министърът.

Ден по-рано руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви, че доставките от „Газпром“ може да се възобновят стига България да има политическа воля за това.
 

Източник: mediapool.bg

The post Кабинетът ще преговаря за още количества от азерския газ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Кабинетът ще преговаря за още количества от азерския газ

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение