Изследване по поръчка на „Телеграф“ установи: Всеки втори сладолед с ешерихия коли

0

секи втори сладолед във фунийка има ешерихия коли. Това установи изследване, направено от Центъра по биология на храните, поръчано от „Телеграф“. За теста са взети общо 10 сладоледа от различни павилиони, като 7 от тях са закупени от заведения на столична улица, а три – от търговски центрове. Пробите са набрани на 17 август, като след закупуване на леденото изкушение са поставени в стерилни пликове и затворени в хладилна чанта.

Внимавайте с витрините по паркове и градинки

Изследването пък е направено в същия ден непосредствено след закупуването им и два дни по-късно – на 19 август, при седем от тях е установено наличие на колиформи, което предполага някакъв вид замърсяване. След изчакване на необходимото за пробата отчитане в рамките на още два дни става ясно, че в 5 има ешерихия коли. За сравнение при изследване, направено отново по поръчка на „Телеграф“ през 2020 година, са взети 11 проби, а ешерихия коли е установена в четири от тях.

Оказва се, че по-сигурното място за покупка на насипен сладолед е от моловете. При взети три проби оттам само в една е установено наличие на ешерихия коли, като на място ползват една и съща лъжица за сервиране и я измиват в буркан, стоящ отгоре на щанда. Има и случаи, в които са закупени проби сладолед от една и съща марка, но на различни места, при които е установено, че в тези от закритите търговски центрове няма наличие на бактерии. Това показва, че по-голяма е вероятността замърсяването да е при продажбата, а не в самото производство. Повечето от тестваните, при които има замърсяване, е вследствие на човешката намеса при сервирането.

Метод

Изследването е направено с цел да се установи наличие на ешерихия коли и колиформи, като за количеството се правят други анализи. За целта д-р Сергей Иванов, който направи теста, подготви 12 контейнера с течност, която се нарича среда, чрез която се установява наличието на бактерии. В 10 от тях са за проби от насипен сладолед, една от пакетиран, закупен от обект на търговска верига, която се оказа чиста като сълза, което е показател, че в предприятията за производство и пакетиране хигиената е на високо ниво. Последният 12-и контейнер пък се използва като база за сравнение и в него умишлено се вкарва бактерията, за да се гарантира, че тестът е валиден. Д-р Иванов коментира, че контейнерите, в които течността от кехлибарена се оцвети в зеленикава, са положителни, тоест има замърсяване.

Екипът ни видя: Продавачка яде директно от кутиите, после сипва на клиентите

Покупка

Сладоледът, който се използва за тестовете, е купен от 10 различни места, като част от него е от търговска улица, а останалото от щандове в столичен мол. Репортери на „Телеграф“ установиха редица нарушения при продажбата на леденото изкушение. Нито един от търговците не ползваше ръкавици. Само на 3 от общо 10 места за всяка бака с различни вкусове имаше различни лъжици. На останалите ползваха една, която след употреба се потапя в любимия на търговците буркан с вода, който е идеалната среда за развитие на редица замърсявания и бактерии. Най-фрапиращият случай, който бе установен при покупката на сладолед, е, че момичето, което го сервира, с лъжицата бърка директно от баката и дегустира вкусовете, които се предлагат.

Ползването на една и съща лъжица за сервиране благоприятства за развитието на бактерии. Масово сладолед във фунийка се продава в паркове и по улиците.

iStock

Сладоледът, който се използва за тестовете, беше закупен в чашки и купички, а не в любимите на много деца вафлени фунийки. Търговците обаче не ползваха нито ръкавици, а на места дори и салфетки нямаше, което е предпоставка за замърсяване с бактерии и на самата фунийка, която се консумира.

Друг проблем е, че масово лъжичките, които се предоставят със сладоледа, не са опаковани поотделно, а стоят на щанда в картонена чашка и всеки си я взима сам. На много от местата не бяха обявени и алергените, които съдържа сладоледът.

Замърсяване

Наличието на ешерихия коли е вследствие на лоша хигиена на продавача или в предприятието, където е произведен сладоледът. Често при продажбата на леденото изкушение се използва една и съща лъжица, която се мие в съд с вода, поставен извън хладилната част. Така високата външна температура, както и остатъците от сладоледа по лъжицата, в съчетание с допира на човека благоприятстват разпространение на различни бактерии, включително и ешерихия коли. Това може да стане при обслужване без ръкавици или допир на прибора със замърсени повърхности.

Консумацията на замърсени храни води до диария

Ешерихия коли е микроорганизъм, обитаващ долните отдели на храносмилателната система при човека и други бозайници. Заразяването става по фекално-орален път, но е възможно и в битови условия – при недостатъчно добра лична хигиена. Симптомите на инфекция с ешерихия коли са стомашен дискомфорт – колики, диария, гадене, повръщане. Бактерията е изключително устойчива във външна среда – над 100 дни. Стомашно-чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да доведе до дехидратация, токсикоза, сепсис. Сепсисът е признак за отравяне на кръвта с бактерията и води до висока температура, промени в дихателната и сърдечносъдовата система. Пациентът е с опасност за живота поради разпространение на патогенния причинител в кръвта и ако не бъде своевременно настанен в болница и лекуван с широкоспектърни антибиотици, последиците могат да бъдат фатални.

Източник ТЕЛЕГРАФ

The post Изследване по поръчка на „Телеграф“ установи: Всеки втори сладолед с ешерихия коли appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Изследване по поръчка на „Телеграф“ установи: Всеки втори сладолед с ешерихия коли

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение