Издирван с Европейска заповед българин е задържан на яхта в Поморие

0

Окръжната прокуратура в Бургас задържа за срок до 72 часа български гражданин, издирван за измами от властите в Австрия. По отношение на него на 22 юли е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Прокуратурата в гр. Велс. С нея е обявен за международно издирване. Информацията е от прокуратурата в Бургас.

Българинът Полихрон Луков, който е на 53 г., е установен и задържан от органите на реда на яхта в Поморие днес преди обяд, уточниха за БТА от пресцентъра на прокуратурата. Той е осъждан, но реабилитиран. По време на задържането си днес първоначално се е представил за чужд гражданин, твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански.

В заповедта е посочено, че българинът е набавял и предоставял фалшиви, особено защитени лични документи – дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти на част от тях. Пред пострадалите българинът се представял с друга самоличност, въвеждайки ги в заблуждение, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис. По този начин заблудил пострадалите, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Измамените чужди граждани са повече от десет. Общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.

Престъпленията, за които е издадена Европейската заповед за арест от австрийската прокуратура, съответстват на престъплението измама по смисъла на чл.210 и чл.211 от българския Наказателен кодекс.

Утре предстои Окръжна прокуратура – Бургас да поиска от съда по отношение на Луков да бъде постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“, казаха за БТА от пресцентъра на прокуратурата.

 

The post Издирван с Европейска заповед българин е задържан на яхта в Поморие appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Издирван с Европейска заповед българин е задържан на яхта в Поморие

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение