Инспектори спират коли за проверки на опасни места и в нарушение на пътните правила

0

Екипи от Агенция „Автомобилна администрация“ спират за проверка на опасни и забранени места. Това показва видео на Европейския център за транспортни политики, предаде БНТ.

Експертите са засекли и други нерегламентирани практики. От държавната агенция признават за проблеми с местата за контрол, проверяват и сигнала на европейския център.

Ускорителната лента е едно от критичните места на всеки пътен възел. И спирането там, освен че е забранено е и много опасно. След завоя със засилка автомобили и тирове могат да не видят спрелите коли или да реагират с навлизане в активната лента за движение без предупреждение за останалите.

Нощем рисковете се умножават.

„По този начин освен, че служителите, които извършват проверките са в риск, всички останали участници в движението са поставени в риск“, коментира Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

По принцип не е редно да се извършват проверки на това място в пътната мрежа, тъй като там е опасно, каза и Бойко Рановски – изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация“.

Проверяващите на Околовръстното на София изглежда не са изолиран случай. И трите екипа на Ботевградско шосе, на „Автомобилна администрация“, Пътна полиция и АПИ са спрели на забранено от закона място, специално маркирано с коси линии. В нормативите е обозначено като маркировка М15

„Практиката показва, че по подобен начин проверки се извършват като тежкотоварните автомобили биват отбивани от основния трафик на големи паркинги, където се извършват такива проверки“, казва Диана Русинова.Местата за проверки са огромен проблем пред всички контролни органи. В момента подходящи места за проверка са единични“, обясни Бойко Рановски.

Камерата на европейския център за транспортни политики улавя и други смущаващи действия на инспекторите. Като спирането на ТИР-ове за проверка зад автомобила на ДАИ, извън обсега на видеорегистратора.

Диана Русинова: Контрол и превенция на евентуална корупция или други злоупотреби, заради това е измислена тази система.

Бойко Рановски: Документиран е този сигнал, назначена е комисия, която да извърши проверка.

БНТ: Как ще проверите, то е зад видеорегистратора?Бойко Рановски: Автомобилите са оборудвани с достатъчно на брой технически средства, за да можем да извършим проверка, има и вътрешни правила, по които трябва да работят служителите, така че всичко ще бъде проверено.

Въпреки назначената проверка, от агенцията не са изискали записите на европейския център. Само с тях могат да засекат цялата система от нарушения.

„Нещото, което мен лично много ме притесни е това, че тези проверки, които траят по две-три минути, които са зад микробуса, а тези които са през микробуса траеха по 30-40 мин“, отбеляза Диана Русинова.

Специализирана проверка няма как да се направи за три минути, най-кратката е за 20 – обяснява бивш проверяващ от автомобилната администрация, сега член на европейския център

„Единственият мотив, с който излизат обикновено инспекторите е, че товарният автомобил е бил спиран някъде в страната. Но дори и това да е така, това отнема време, за да може да попълнят необходимите документи и реквизити“, обясни Красимир Пъргов – Европейски център по транспортни политики.

По думите на Бойко Рановски не може да се говори предварително, че са засечени проверки за по две-три минути, преди да бъде извършена друга проверка.

Зад видеорегистратора на ИА „Автомобилна администрация“ е спрян и сръбски автобус с 14 деца. След забележка, инспекторите все пак местят колата и правят проверка пред камерата. Съставят акт, спират от движение буса и си тръгват, без указания, къде да изчакат сутринта. Автобусът с децата остава на пътя, в ускорителната лента.

The post Инспектори спират коли за проверки на опасни места и в нарушение на пътните правила appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Инспектори спират коли за проверки на опасни места и в нарушение на пътните правила

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение