И Демерджиев отказа да прави общо звено за изборите с Гешев

0
Вътрешният министър Иван Демерджиев е отказал да участва в съвместен щаб с прокуратурата и ДАНС. Създаването на звеното бе предложено от главния прокурор Иван Гешев, който наред с писменото си искане е изпратил до силовото ведомство и проект на заповед за създаването му. В отговор Демерджиев заявява, че съвместни щабове между двете институции могат да се създават, но в Изборния кодекс не се съдържа „основание за издаване на заповед в предложения смисъл“.

„Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед“, пише той.

И Рашков, и Демерджиев

Т. нар. междуведомствено звено за борбата с търговия с гласове бе традиционно при управлението на ГЕРБ. От дейността му не са произтекли кой знае какви резултати. Обикновено по избори се арестуваха хора на ниски нива в схемите за купен вот, които най-често се отърваваха с условни присъди.

След встъпване в длъжност на служебния кабинет, в който Бойко Рашко бе вътрешен министър, МВР отказа да участва в звеното. Вместо това бяха засилени акциите по време на вота. Рашков открито критикуваше прокуратурата, че не иска да разследва изборните престъпления и намекваше, че полицията не иска да работи с тях заради страх от теч на информация. Едновременно с това той обясняваше, че най-много гласове купуват ГЕРБ и ДПС.

След падането на кабинета на Кирил Петков Гешев пак предложи съвместно звено с ДАНС и МВР, този път на служебното правителство. Преди това Демерджиев обяви, че борбата с купения вот е сред приоритетите на полицията и обясни, че този път ще се гонят организаторите на схемите.

Оперативна самостоятелност

В отговора си до главния прокурор вътрешният министър обяснява, че взаимодействието между двете институции е „особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори“. Едновременно с това обаче подчертава, че според изборния кодекс ръководството на МВР и прокуратурата могат да образуват съвместни щабове. Според него в предлаганата от Гешев заповед като основания се посочват законови норми, които не сочат към издаването на такава обща заповед.

„В рамките на посочената уредба министърът на вътрешните работи и главният прокурор разполагат с оперативна самостоятелност при структурирането и организацията на съвместните щабове на централно и териториално ниво, така че да се отговори на потребностите и съсредоточат дейностите по най-ефективен начин“, пише той.

Източник: mediapool.bg

The post И Демерджиев отказа да прави общо звено за изборите с Гешев appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: И Демерджиев отказа да прави общо звено за изборите с Гешев

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение