Христо Ковачки напусна Общински съвет Благоевград

0

РЕШЕНИЕ
№ 47-МИ
Благоевград, 08.09.2022

ОТНОСНО: Обявяване на избран за общински съветник от листата на местна коалиция “Обединена Социалдемокрация“ /ПП „ОСД“,ПП „ЗНС“/

В ОИК Благоевград е постъпила молба от Христо Ангелов Ковачки, ЕГН: **********, обявен за избран за общински съветник от листата на местна коалиция “Обединена Социалдемокрация“  /ПП „ОСД“,ПП „ЗНС“/ в общински съвет на община Благоевград, след произведените на 27 октомври 2019 г. избори, с която молба същият се обръща към ОИК чрез Председателя на общински съвет на община Благоевград с искането да бъдат предсрочно прекратени пълномощията му на общински съветник. Молбата му е заведена с вх.№ 94-00-1865/02.09.2022 г. в регистъра на Община Благоевград – Общински Съвет и с вх.№ 899-МИ/05.09.2022 г. във входящия регистър на ОИК.

След като разгледа молбата подадена от обявения за избран с Решение 280-МИ от 29.10.2019 г. на ОИК Благоевград и положил клетва общински съветник, и след като направи справка чрез Информационно обслужване АД относно подреждането на кандидатите на местна коалиция “Обединена Социалдемокрация“  /ПП „ОСД“,ПП „ЗНС“/ в листа А и листа Б на коалицията, ОИК установи кой е следващият в листата на местна коалиция “Обединена Социалдемокрация“  /ПП „ОСД“,ПП „ЗНС“/,  който следва да бъде обявен за избран за общински съветник от листа Б, поради което на основание  чл.87,ал.1,т.1 във връзка с чл. 453 и чл. 454 от Изборния кодекс и във връзка с чл. 30, ал. 4, т. 3 ЗМСМА, във връзка с Решение 1133-МИ от 14.04.2022 г. на ЦИК при спазване на законоустановения кворум Общинската избирателна комисия Благоевград

РЕШИ:

  1. Прекратява предсрочно пълномощията на Христо Ангелов Ковачки, ЕГН: **********, общински съветник от листата на местна коалиция “Обединена Социалдемокрация“  /ПП „ОСД“,ПП „ЗНС“/.

Анулира издаденото удостоверение за избран за общински съветник.

  1. ОБЯВЯВА за избран за общински съветник Наталия Христова Бакалова, с ЕГН: **********,  от кандидатската листа на местна коалиция “Обединена Социалдемокрация“ /ПП „ОСД“,ПП „ЗНС“/.

На обявения за избран за общински съветник да се издаде удостоверение.

Копие от настоящото решение да се изпрати за сведение на Председател на общински съвет  Благоевград .

Решението беше взето единодушно в 18.35 часа.

Настоящото решение подлежи на обжалване пред Административен съд- Благоевград на основание чл.459 от Изборния кодекс.

Зам. председател: Вилислав Кирилов Балев

Зам. председател: Йордан Стефанов Симонски

* Публикувано на 08.09.2022 в 19:12 часа

Състав на Върховен административен обяви решение по делото на благоевградски съветник, глобен от Антикорупционната комисия.

Най-възрастният в местния парламент Христо Ковачки, не успя да пребори санкцията в размер на 41 375 лева. Първоначално глобата бе потвърдена в АС-Благоевград, но Ковачки, който е концесионер на минералната баня, атакува пред ВАС.

Делото бе заради гласувани от него две решения в ОбС, с които облагодетелствал концесионираната от него, но ведеща се на сестра му Роза минерална баня.

Припомняме, двете гласувания са на сесиите на ОбС на 13 ноември и на 22 декември 2020 година и са свързани с мерките, които общината предприе за подпомагане на бизнеса, пострадал от пандемията от коронавирус. Предложението за намаляване размера на концесионните плащания в община Благоевград с 30 процента, бе направено от бившия благоевградски кмет Румен Томов.

В проучването си КПКОНПИ установила, че Христо Ковачки е член на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране при ОбС – Благоевград и е концесионер на банята от 22 юни 2009 година. Първоначално в концесионния му договор, който е за 25 години и плащане на 144 000 лева годишно.

С Допълнително споразумение от 30 април 2014 година плащането е намалено на 83 000 лева. КПКОНПИ, е наложила две глоби по 5000 лева и отнемане в полза на Общината на 941 лева. В полза на дължавата се отнемат 30 434 лева, представляващи материалната облага за „Кристо 2008” от двете решения на ОбС – Благоевград.

Преди няколко седмици от ОбС излезе червената съветничка Гергана Янчева. Тя също бе глобена от Антикорупционната комисия за неправилно гласуване в полза на свекърва си-наемателка на общински имот. Решение по аналогични дела за конфликт на интереси чакат съпартийците й Владимир Пандев, Бисер Стойчев, герберът Красимир Роячки и Валентина Шаркова.

The post Христо Ковачки напусна Общински съвет Благоевград appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Христо Ковачки напусна Общински съвет Благоевград

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение