Храмове търгуват със светена вода – взимат пари да четат имена за здраве и упокой. В Мерданя на бунт срещу скандална монахиня, изгонила старата игуменка

0

Храмове масово започнаха да продават светена вода в шишенца. На много места взимат и пари, за да четат имена за здраве и упокой, показа проверка на „Телеграф“.

Така, докато в част от Божите обители светената вода и четенето на молитви все още са безплатни, то на други са превърнати в средство за печелене на пари. Такъв е случаят в „Св. 40 мъченици“ в село Мерданя. Скандална монахиня обаче усилено превръща един от най-старите и добре уредени манастири във Великотърновската епархия в търговско предприятие, а жителите на селото са възмутени и готови за бунт.

Недопустимо

В манастирската църква на 2-3 метра от олтара е поставена маса, на която се продават икони, гривнички, магнитчета и всякакви други стоки и сувенири с изображението на манастира върху тях. Неизвестно по какви причини в манастира се продават и живи цветя. Най-престъпното обаче е, че на тезгяха са извадени и шишенцата със светена вода. Според богословите това е абсолютно несъвместимо с истинското християнство. „Светената вода е осветена чрез потапянето на Кръста Господен. Тя е осенена от Светия Дух и е недопустимо с нея да се търгува и тя да служи за печелене на пари. Това да не е сирене или пържоли, да се продават на кило. Иконите могат да се продават, защото са дело на човешки ръце и е по-нормално за тяхната направа майсторът да получи някакво възнаграждение. Но за светената вода това е недопустимо“, категоричен е богословът Йордан Евстатиев.

Печалба

Наред с това както в този, така и в други манастири се изкарват печалби и от четенето на имена на живи за здраве и на покойници по време на църковните служби. „Бяхме в манастира преди няколко месеца и новата игуменка ни поиска за три имена 6 лв., за да бъдат четени от свещеника. Това си е живо обирджийство“, възмущава се Юлия. Хората от Мерданя са възмутени, тъй като никога досега по време на управлението на предишните игуменки светената вода не се е продавала, а четенето на имена е било безплатно. Те смятат, че новата старша сестра Серафима превръща Божия храм в търговско предприятие. „Била съм в този манастир над 20 пъти през последните десетина години. Сега дойдох с мои гости, българи, живеещи в Германия. Те искаха да си купят две малки икони общо за 8 лв., но сестрата, за която по-късно научих, че е Серафима, през цялото време упорито се опитваше да им пробута голяма икона за 35 лв. Те се отказаха да я купят и си тръгнаха. По-късно същата икона си я купихме от друг манастир двойно по-евтино, за 15 лв.“, разказва Станимира Иванова.

Тормоз

Скандалната сестра Серафима стои и в основата на жестокия църковен скандал, който тресе Мерданския манастир от седмица. Скандалът избухна, след като старата игуменка, майка Доротея, след 51 години вярна служба беше принудена да напусне Божията обител. Тя твърди, че от две години, след идването в манастира на Серафима, е била подложена на всекидневен физически и психически тормоз. По думите й Серафима забранявала да напуска територията на манастира и да се среща с хора от селото. Заплашила, че няма да плаща повече здравните осигуровки и няма да й купува лекарства. Заедно с другата монахиня Ефимия и с двете послушнички задигнали телефона на Доротея и я държали против волята й заключена в коридора на жилищната сграда. „Ако не бях напуснала манастира, сигурно щяха да ме удушат или да ме убият по друг начин“, категорична е Доротея. След като новината за отстраняването на старата игуменка стана известна, жители на Мерданя предприеха незабавно действия за нейното връщане обратно (виж карето). Те посетиха манастира, за да поискат обяснение от новите монахини за напускането на майка Доротея. Вместо да разговаря с тях обаче, Серафима извика полиция, която да изгони миряните от Божията обител.

Пишат писмо до Светия синод

Възмутени, хората в Мерданя проведоха общоселско събрание, на което взеха решение да бъдат изпратени открити писма до Светия синод и патриарх Неофит, Великотърновския митрополит Григорий, дирекция „Вероизповедание“ към МС, комисията по вероизповеданията и правата на човека към НС и всички светски институции в държавата. Ако до един месец търновският митрополит не обърне внимание и не отзове новите монахини в манастира, местните хора се заканват да предприемат ефективни протестни действия. Междувременно кметът на Мерданя – Марин Люцканов, е провел среща с владиката Григорий, който е обещал в скоро време да излезе със свое становище по случая.

Източник ТЕЛЕГРАФ

The post Храмове търгуват със светена вода – взимат пари да четат имена за здраве и упокой. В Мерданя на бунт срещу скандална монахиня, изгонила старата игуменка appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Храмове търгуват със светена вода – взимат пари да четат имена за здраве и упокой. В Мерданя на бунт срещу скандална монахиня, изгонила старата игуменка

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение