Говорителят на кабинета: Идеята на Трифонов за референдум не е съгласувана с президента

0
Според говорителя на служебния кабинет Антон Кутев лансираната преди ден идея на шоумена и лидер на ИТН Слави Трифонов за референдум за президентска република не е съгласувана с президента Румен Радев.

„Това действие донякъде бих го обявил като провокация. Социолозите казват за партията на г-н Трифонов, че не е ясно дали ще влезе в новия парламент. Най-трудното нещо за новия парламент ще бъде изобщо да има мнозинство. Така, че дори да се проведе референдум това трудно ще доведе до реални промени в политическата система на България”, каза Кутев пред Нова тв.

Затова според него този ход на Трифонов прилича по-скоро на предизборна провокация, отколкото на реално политическо действие.

Кутев добави, че не очаква подобен референдум да се случи.

Според него това е дълъг разговор, който трябва да мине през много етапи. “Но няма как да доведе до реални промени в конституцията на България в скоро време“, каза още той.

Преди ден Слави Трифонов направи изявление, в което се обяви за референдум, в който гражданите да решат дали страната да стане президентска република или да остане парламентарна.

„Искаме да ви попитаме това на национален референдум. Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша“, каза той и обяви, че ИТН щяла да е гарант в следващия парламент, че такова допитване ще има.

Подобен референдум обаче би бил противоконституционен. Според основния закон единствено Велико Народно събрание решава въпросите за „промени във формата на държавно устройство и на държавно управление“, какъвто е този дали страната да е парламентарна или президентска република.  

Източник: mediapool.bg

The post Говорителят на кабинета: Идеята на Трифонов за референдум не е съгласувана с президента appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Говорителят на кабинета: Идеята на Трифонов за референдум не е съгласувана с президента

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение