Газовата връзка с Гърция: Остава още малко, нека всички се напрегнем

0
„Остава още малко, нека всички се напрегнем“. Това заяви преди поредната си инспекция на строителството на газовата връзка с Гърция регионалният министър Иван Шишков. В петък той тръгна на обиколка из Хасково, Стара Загора и Кърджали, за да види докъде е стигнало строителството.

Обектът е ключов, тъй като след спирането на доставките на природен газ от „Газпром“ това е едно от алтернативните трасета. Въпреки изключителната важност на съоръжението, довършването му се бави години наред.

„Този обект е с разрешение за строеж от 2017 г., т.е. малко пак в последния момент се сетихме, че трябва да го форсираме, но така или иначе ще го направим“, коментира Шишков.

Служебното правителство обяви газовата връзка за свой приоритет, макар че тотално преобърна политиката спрямо „Газпром“ и се опитва да започне нови преговори. Появиха се и сериозно съмнения, че гръцката връзка се бави умишлено.

Гипскартон и документи

Обиколката на Шишков започна от част от връзка в област Стара Загора. Той обясни, че повечето проблеми били на територията на Хасково. В старозагорската зона имало проблем с противопожарна боя, както и с гипскартон.

„Разчитам, че ще видя гипскартонът да е почти готов, да се успокоя поне в тази посока и се надявам, че другата седмица ще се съсредоточим върхо основния пункт, който е в Хасково“, заяви той.

Строителите на обекта все още не предали всички искани от регионалното министерство документи за извършения строеж, каза още Шишков. Той обясни, че става дума за протоколи за свършена работа, с които фирмите би следвало да разполагат във всеки един момент.

„Имахме на няколко пъти напрежение с надзорника и със строителя на тема документи. Дадени са доста голяма част от документите. Все още не сме получили всички, които искаме, надявам се до края на другата седмица да приключим. Говорим за чисто професионално напрежение, ние искаме всички документи“, обясни министърът.

Минимални отклонения

Друг проблем има с път в Хасковско, чието трасе било извън параметрите. Освен това при строителството имало минимални отклонения. Този проблем можел да се реши с издаване на „езкекутив“, т.е. документация за реално извършена работа, обясни Шишков.

Според министъра строителят е заявил, че ще е готов с всичко до 10-15 септември, но няма как да се каже дали срокът ще бъде спазен.

„Надявам се това, което ще видя днес да ме успокои, макар че не би трябвало никой да се успокоява в тази ситуация, всеки ден е ценен“, коментира той.

Източник: mediapool.bg

The post Газовата връзка с Гърция: Остава още малко, нека всички се напрегнем appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Газовата връзка с Гърция: Остава още малко, нека всички се напрегнем

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение