ЕС не приема инициативата за референдум в Северна Македония

0
Европейският съюз не гледа с добро око на инициативата на ВМРО-ДПМНЕ за свикване на референдум срещу Договора за добросъседство с България, каза в интервю за предаването „360 градуса“ посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър.

„Всяка инициатива, която може да бъде пречка и по пътя на страната към интеграция в ЕС, трябва да бъде избягвана. Въпросът за конституционните промени е суверенно решение, което трябва да бъде взето от самата държава“, каза той.

По думите му страната вече има добри резултати в междуетническите отношения.

„Някои я смятат за модел, така че промените в конституцията ще засилят това, което вече сте направили досега. Но смятам, че трябва отново да се запитате коя е стратегическата цел, която страната се опитва да изпълни? Почти целият политически спектър смята, че целта е възможно най-бързо присъединяване към ЕС”, казва Гиър, цитиран от БТА.

Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ вече стартира процедурата за свикването на референдум срещу договора за добросъседство между двете държави от 2017 година. Партията развива силна антибългарска кампания, която е насочена срещу управлението на СДСМ.

В същото време позицията на ВМРО-ДПМНЕ е ключова. Вкарването на българите в македонската конституция е основното изискване, за да може Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС. Това обаче изисква мнозинство от две трети в парламента, което управляващата коалиция не може да постигне.

В ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от БГНЕС, посочи, че договорът за добросъседство с България е „в основата на всички проблеми и затова е необходим референдум и мобилизация на хората срещу него“.

„Не може Македония само да поема задължения, а България да поставя условия“, посочват от партията.

Според опозицията изследвания показват, че над 60% от македонците биха подкрепили референдума. ВМРО-ДПМНЕ призовава заедно с референдума да се върви и към предсрочни парламентарни и президентски избори.

Малко по-рано партия „Левица“ обяви официално, че ще даде парламентарна и партийна подкрепа за провеждането на референдума.

Допитването обаче не се подкрепя от управляващите и албанските партии. То беше осъдено от президента Стево Пендаровски и от премиера Димитър Ковачевски.   

Източник: mediapool.bg

The post ЕС не приема инициативата за референдум в Северна Македония appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ЕС не приема инициативата за референдум в Северна Македония

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение