ДБ: Служебният кабинет реставрира зависимостта от Кремъл и води страната към тежка газова криза

0
„Демократична България“ се обяви против връщането на „Газпром“ като доставчик на газ за България и настоя за ясна позиция по действията на служебното правителство от всички политически сили, които се определят за изповядващи евроатлантически ценности.

„Призоваваме тишината на политическите сили, които ще участват в предстоящите парламентарни избори, да спре и да отворим широко очите си за настъпващото предателство на служебния кабинет. Служебното правителство продава България, като неотклонно се опитва да върне страната в зависимост от Кремъл. Със съзнателно „пропускане“ на възможности да осигури газови доставки от други източници, включително и вече договорени, кабинетът „Донев“ използва най- ефективното оръжие – страха и манипулацията, за да убеди обществото в неизбежността на завръщането към „Газпром“, се казва в позиция на формацията.

Според ДБ правителството се е скрило зад представители на работодателите и синдикатите в реализирането на „очевидния план за връщане към руската газова зависимост“. „Направиха българския бизнес и работещите говорители на техните неверни и откровено лъжливи твърдения. Кабинетът „Донев“ се доказа като основно оръжие на Кремъл в хибридната война в България и авангард във войната на Путин с демократичния свят. Поискаха преговори с „Газпром“, защото това били най-добрите цени – едно дълбоко невярно твърдение“, добавят от обединението.

От ДБ посочват, че доставките по азерския договор са с пъти по-благоприятни ценови условия, защото зависят от цената на петрола. „Руският газ по договора, валиден до края на годината, няма да е чувствително по-евтин от всеки друг газ, защото 70 на сто от цената му се формира от борсата, а там цената расте. От нахлуването на руските войски в Украйна Путин шантажира европейските страни с пускането и спирането на газ, с което доказа, че Кремъл не е надежден партньор, за какъвто петата колона на руските интереси претендира“, пише още в позицията.

Според формацията връщането към договора с „Газпром“ ще зачеркне шансовете на България да търси неустойки за това, че едностранно бяха променени условията за плащане през април. „Ако България изпълни руските условия и започне да плаща в рубли, ще изпитаме национално унижение, сравнимо с искането ни да станем 16-а съветска република“, смятат от ДБ.

Формацията призовава правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса, като строго се таргетират според степента на претърпени преки вреди за бизнеса и ясен критерий за енергийна бедност за домакинствата. „Да се създадат ясни стимули за преминаване към друг вид гориво, там където е възможно с цел допълнително намаляване на зависимостта ни от природния газ“, посочват от обединението.

Според „Демократична България“ връщането към газови доставки от „Газпром“ е пагубно за националните ни интереси. „България не може да си позволи да се обвързва с основното геополитическо оръжие на имперския режим на Путин. Продължаваме да
настояваме да се осигурят алтернативни доставки, каквито възможности има и неведнъж сме ги посочвали. Свидетели сме на „неизбежна“ продажба на България и реставрация на зависимостта от Кремъл в крещящата тишина на всички декларирали се проевропейски и демократични партии“, пише още в позицията.

От “Демократична България” отправят и няколко въпроса към президента Румен Радев:

1. Кой ще поеме валутния риск, ако се приеме ултиматумът на Москва за плащане в рубли?
2. Колко и какво ще загуби България отказвайки се от възможността да поиска компенсации за
неизпълнение на договора от страна на Русия, ако сега приеме ултиматума за плащане в рубли и
се откаже от оригиналните условия по договора?
3. Как рискът Москва да ограничи или спре доставките през зимата не ни хвърля в сериозна газова
криза?
4. Чии интереси обслужи, отказвайки 6 от 7-те танкера, част от действията на Европейската
комисия по осигуряване на алтернативен газ за Европа?
5. Защо служебното правителство не поиска от Гърция и Турция свободни слотове за втечнен газ
на най-високо политическо ниво?
6. Какво не знаем, за безрезервната вяра на служебното правителство в геополитическото оръжие
на Кремъл наречено “Газпром”? 

Източник: mediapool.bg

The post ДБ: Служебният кабинет реставрира зависимостта от Кремъл и води страната към тежка газова криза appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: ДБ: Служебният кабинет реставрира зависимостта от Кремъл и води страната към тежка газова криза

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение