Бургас обяви ден на траур за загиналите полицаи, единият от тях се подготвял за сватба

0

Ден на траур ще бъде обявен утре в Бургас в памет на загиналите при тежък пътен инцидент тази сутрин двама полицейски служители. Това каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов, който бе на мястото на инцидента.

„Денят в Бургас започна тежко и трагично. Загинаха двама наши полицаи, доблестно изпълнявайки служебния си дълг. В моите очи те са герои и искрено изказвам съболезнованията си към техните близки“, каза кметът на Николов.

Йордан Илиев на 31 г. и старши полицай Атанас Галев на 43 г. са двамата полицаи, които загинаха тази сутрин след като патрулната им кола беше помляна на кръстовището на „Трапезица“ в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти. По-младият от загиналите полицаи очаквал с нетърпение сватбата си. Двамата се включили в преследването на автобуса след като не спрял последователно на два контролно-пропускателни пункта на „Гранична полиция“.

Двамата полицаи са служители в Първо РУ-Бургас.

И двамата са млади хора, поставили кариерата си над всички, каза журналистът Катя Касабова, която лично ги познава. 31-годишният Йордан Илиев е годеник на нейна колежка – криминална репортерка от сайта „Флагман“.“

„Аз лично познавах Йордан Илиев, който още не е навършил 30 години и вярваше, че има бъдеще и ще се развие в системата на МВР. Той е годеник на наша колежка от редакцията – криминалния ни репортер Светослава Екидерова. Драмата е страшна, тя е ей там в момента, шокирана, а аз дори нямам достъп до нея. Познавам Йордан, семейството му, знам с какво образование беше и как се стремеше да израсне в системата. Същото се отнасяше и за старши полицай Атанас Галев от Първо РПУ. Тези млади мъже можеха и да не помогнат с толкова голяма скорост и такава всеотдайност на колегите си, които са гонили автобуса откъм Созопол. Според мен Йордан и Атанас са идвали от бул. „Сан Стефано“ и са опитали да пресрещнат автобуса, когато са пометени. Загубата за МВР е огромна, тъй като хората, които познаваха тези двама полицаи, могат да потвърдят това, което казвам аз“, каза Катя Касабова пред БНТ.

След два месеца Йордан Илиев е щял да премине на по-висока длъжност в отдел „Криминална полиция“ заради доказани качества, само за последните три месеца е награждаван три пъти за проявен героизъм. Тази нощ той изобщо не е трябвало да бъде на работа, поел е извънредно дежурство в друго отделение, в което не са достигали патрулните полицаи, предаде „Флагман“.

Снимка: Флагман

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев определи действията на шофьора на автобуса с мигранти, който катастрофира и уби двама полицаи, като „съзнателен целенасочен умишлен акт“. По думите на Чинев в случая не може да се говори за действие по непредпазливост.

По границата са предприети активни действия от МВР, включени са сили на Българската армия, както и дронове, увери Станимир Станев в предаването „Преди всички“.

 

The post Бургас обяви ден на траур за загиналите полицаи, единият от тях се подготвял за сватба appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Бургас обяви ден на траур за загиналите полицаи, единият от тях се подготвял за сватба

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение